13
január
2012

Kutya-fizioterápia 1. rész

Elméleti áttekintés - Bevezetés, Indikációk, Módszerek, Kezelésmenet

Kutya-fizioterápia 1. rész

A szerzőről:
Dr. Péteri Dóra vagyok, állatorvos és kutya-fizioterapeuta. 2006-ban végeztem az Állatorvos-tudományi Egyetemen, Budapesten. A diploma megszerzését követően elvégeztem egy 1 éves oklevelet adó kutya-fizioterapeuta tanfolyamot, és 2007 óta foglalkozom kutyák fizioterápiás kezelésével. Több mint 100 kutya fordult már meg a praxisomban, és szeretném az elmúlt idő alatt megszerzett tapasztalataimat összefoglalni és átadni Nektek ezen cikksorozat keretében.

A.) Bevezetés:

A humán fizioterápia nemzetközileg elismert tudományterület. A műtéteket illetve sérüléseket követő rehabilitáció pozitív hatásai a humán egészségügyben elismertek és tudományosan bizonyítottak. A humán vonalon alkalmazott módszerek adaptálása után, mára a kisállatok kezelésére használható fizioterápiás módszerek és a vonatkozó szakirodalom is a rendelkezésünkre áll.
Az állatorvosi páciensek esetében mindeddig kevesebb figyelmet kapott ez a kezelési lehetőség.
Napjainkra azonban egyre szélesebb érdeklődés mutatkozik hazánkban is a fizioterápia állatorvosi alkalmazása, a rehabilitáció, műtétek, betegségek és balesetek után alkalmazható terápiák széles skálája iránt.

Jelen cikkemmel segítséget szeretnék adni abban, hogy jobban eligazodhassunk a fizioterápia alkalmazási területei és a kezelési módszerek adta lehetőségek között a kisállatgyógyászatban. A gyakorló állatorvosnak segítségére lehet ezen kiegészítő terápiás lehetőségek átfogóbb ismerete, általa a teljesebb ellátás biztosítása, ami figyelmet fordít az utógondozásra, rehabilitációra is.
A fizioterápiás praxisban túlnyomó többséggel kutyák kezelésére kerül sor, de a megemlítésre kerülő módszerek, macskáknál is alkalmazhatóak, az állatfaji különbségek figyelembevételével.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes kezelési metódusokra vonatkozó indikációk és kontraindikációk átfogó ismerete elengedhetetlen feltétele az eredményes és egyben veszélytelen kezelésnek. Így mindenképpen megfelelő elméleti felkészültséggel és gyakorlattal rendelkező terapeuták segítségét vegyük igénybe.


B.) Indikációk: - milyen beteget küldhetünk fizioterápiás kezelésre?

A kezelések célja alapján megkülönböztethetünk gyógyító, megelőző, és tréning jellegű kezeléseket, az indikációk főbb területeit eszerint csoportosítottam. A konkrét kórképeknél csak a leggyakrabban előforduló eseteket sorolom fel, a lista így nem teljes körű.

1.) Gyógykezelés

- Ortopédiai esetek:

- Csípődiszplázia, könyökdiszplázia
- Elülső kereszteződő szalag szakadás
- Patella luxáció


- Neurológiai esetek:

- Gerincvelő összenyomatással járó kórképek,
- Perifériás idegsérülések

- Fájdalomterápia

- Belgyógyászati esetek:


- légzési nehézséggel küzdő kutya (légzésterápia)
- ödémás kutya (nyirokérmasszázs)
- bélsárürítési nehézségek (hasmasszázs)


2.) Prevenció (megelőzés, wellness)


- idős kutya – geriátriai gondozás
- elhízott kutya fogyasztása
- csípődiszplázia prevenció /diszpláziát mutató röntgen, sántaság nélkül/


3.) Sport, munka és kiállítási kutyák


- tréningezés, formába hozás, formában tartás

Jelenleg elsősorban a gyógykezelésre szoruló kutyákkal veszik igénybe a kutya-fizioterápia adta lehetőségeket (azon belül is elsősorban az ortopédiai és neurológiai esetekkel). A jövőben várható a betegségek megelőzésére irányuló szemlélet erősödése, az ezen terápiák iránti növekvő érdeklődés, valamint a kutyasport számára hasznos módszerek elterjedése.

C.) Módszerek

Változatos módszerek állnak rendelkezésre az eredményes kezeléshez. Ezeket a főbb gyakorlati alkalmazásukkal együtt röviden ismertetem.

- Masszázs

A masszázs a test felületén meghatározott fogásokkal, a fogások meghatározott sorrendjében, kezelési céllal alkalmazott mechanikai inger, melyre kialakuló válaszreakció a fizikális gyógyhatás.

A lazító masszázs fájdalomcsillapító és izomtónus csökkentő hatású, valamint kellemes ellazulást biztosít a kutya számára. Ezen hatásokat krónikus mozgásszervi problémáknál a túlterhelt és fájdalmas izomzat lazítására, az izomgörcs oldására használhatjuk. Félős, ijedős kutya esetében megnyugtatására, és így a fizioterápiás kezelés lehetővé tételére kiváló módszer.

Az erősítő masszázs technikák ezzel szemben izomtónus növelő és idegpálya ingerlő hatással rendelkeznek, amit a különböző eredetű idegsérüléseknél, petyhüdt bénulásnál, reflex kieséseknél tudunk felhasználni a normális beidegződés helyreállásának elősegítésére, és az izomatrófia kialakulásának késleltetésére.

Letapadások megszüntetésére is van megfelelő masszázsfogás, amit a műtéti sebek utókezeléséhez tudunk használni. Ezek a letapadások az ízületi mozgáspályát beszűkíthetik, és fájdalomforrások lehetnek. Megszüntetésük jobb közérzetet és jobb mozgásképességet biztosítanak.

Masszázsfogások:
Simítás (felületes, mély), gyúrás, dörzsölés, görgetés, ütögetés, lerázás, vibráció.

- Thermoterápia
A meleg hőmérséklet terápiás hatásai a fájdalomcsillapítás, ízületinedv-termelés elősegítése és az izomlazító hatás. A thermoterápia használható például lazító masszázs és izomnyújtási gyakorlatok előkezeléseként. A gyakorlatban a meleg hőmérsékletet helyi kezelésre használjuk. Igénybe vehető eszköz például a hotpack, felmelegített sópárna vagy az infralámpa.

- Cryoterápia
A hideg hőmérséklet terápiás hatásai: a gyulladáscsökkentés, a fájdalomcsillapítás és az izomtónus növelés. A gyakorlatban használható többek között a jég és a jégzselé erre a célra. Érdekességként megemlítem, hogy a jéghideg levegő helyileg történő alkalmazása a legújabb módszer a cryoterápiában.


- Manuál terápia
Az egyes ízületekben az alkotó csontvégek meghatározott irányban történő eltávolítása egymástól, amivel elérhető az ízületi mozgáspálya növelése, ízületinedv-termelés elősegítése, ízületi tok nyújtása, izmok nyújtása, blokádok megszüntetése.

- Gyógytorna

→ Passzív gyakorlatok
A terapeuta csinál mindent, az állat semmit (passzívan hagyja a gyakorlatok végrehajtását).
A végtagok összes ízületét egyenként lassan, ritmusosan hajlítjuk és nyújtjuk.
Célja az ízületi mozgástartomány (ROM) megtartása, illetve növelése.
Fájdalomcsillapító, ízületitok-nyújtó, ízületinedv-termelést elősegítő, izomzatnyújtó hatása van ennek a metódusnak.

→ Aktív gyakorlatok
Az állat csinál mindent a terapeuta semmit. (aktív tréningezés)
Célja az izomépítés, aktív mobilizáció, koordináció javítása, mind a négy végtag egyenlő terhelésének gyakoroltatása. Az aktív gyakorlatok közé tartozik többek között a séta, szlalomozás, hegyre fel séta, lépcsőzés, tereptárgyak átléptetése, úszás, futás.
Indikációk: patella luxáció pre OP, csípő protézis beültetés előtt, kereszteződő szalag szakadás post OP, porckorongsérv késői rehabilitációs fázisában.

→ Stabilizáló gyakorlatok
Az állat és a terapeuta is aktív, miközben az állatnál nincs ízületi mozgás, csak izomfeszülés.
Célja az izomépítés, koordináció javítása, terhelési fázisok gyakorlása, mind a négy végtag egyenlő terhelésének gyakorlása, ízületi mozgás nélkül. Gyakorlati példa a kereszteződő szalag szakadás post OP kezelése. A kezdeti izomépítési fázisban fontos, hogy a pótolt szalagra ne hasson túl nagy erő, de a térdet stabilizáló izmok megerősítése elkezdődhessen.

→ Nyújtás
Az izomkontraktúra kialakulásának megakadályozására / késleltetésére, az ízületi mozgáspálya növelésére, valamint sportkutyák edzés előtti bemelegítésekor használható módszer.

- Légzés terápia

Légúti megbetegedések esetén, a légzés megkönnyítésére, a légvételek mélységének növelésére és a légútban felhalmozódott váladék eltávolítására használható. Hosszasan mozgásképtelen, elfekvő kutyáknál a tüdőgyulladás kialakulását lehet megakadályozni általa.

- Nyirokérmasszázs

Lágy, kellemes, lazító hatású kezelési metódus.
Ennél a terápiánál egyetlen masszázsfogást alkalmazunk, amit állókörnek hívnak.
A kezelés fő célja az ödéma csökkentése. Ezen kívül fájdalomcsillapító, szövetnyomás-csökkentő hatása is van.


Műszeres kezelési módszerek:

- Elektroterápia

Az elektromos áram hatásai közül a fájdalomcsillapítást, az idegingerlést és az izomösszehúzó hatást tudjuk jól felhasználni az ortopédiai és neurológiai esetek fizioterápiás kezelésénél.
Az elektromos áram fájdalomcsillapító hatásának elméleti hátterét a Gate-kontroll teória (Melzack és Wall) adja meg. A helyi fájdalomcsillapítás az ízületi fájdalmaknál nagy jelentőséggel bír a gyógyulás szempontjából. Elektroterápiával jó eredményekkel kezelhető például a diszpláziából eredő csípőfájdalom.  Az izomösszehúzó hatást a petyhüdt bénulásoknál használhatjuk, ami képes késleltetni illetve csökkenteni az izomatrófia kialakulását. A legelterjedtebben használt elektroterápiás készülék a TENS készülék, alacsony árfekvése, kis mérete és egyszerű kezelhetősége miatt.


- Terápiás ultrahang

Az ultrahang terápiás célzattal használható hatásai: hőhatás, mikro-masszázs hatás, hiperémizálás, fájdalomcsillapítás, szövet regeneráció elősegítése, izomlazítás, kollagén rugalmasság növelése. A gyakorlatban tendinitis, bursitis, izom-, ínkontraktúra, izomspazmus, hematóma, hegszövet kezelésére használható eredményesen.
Megfelelő készülékkel víz alatti kezelés is végezhető. Ultraforézissel pedig gyógyszertartalmú krémek, gélek hatóanyagát tudjuk könnyebben a bőrbe juttatni és így a helyi felszívódást elősegíteni.


- Mágnesmező terápia

A mágnesmező terápiás alkalmazása egyre inkább teret hódít, ami köszönhető a gyakorlatban tapasztalható pozitív kezelési eredményeknek. A sejtek mágneses erőtérrel történő regenerálása a természet gyógyító mechanizmusán alapszik. A szervezetben az alacsony frekvenciájú mágneses erőtér alkalmazásával felgyorsul az anyagcsere, növekszik a szöveti oxigenizáció, hiperémizáló, fájdalomcsillapító és izomlazító hatást fejt ki. Alkalmazási területe szélesnek mondható. Például törések, artrózisok, neurológiai problémák, elhúzódó sebgyógyulás, endoprotézis kilazulás, porckorongsérv utókezelés, traumák utáni állapotok esetén használható kezelési módszer.
Statikus és pulzáló mágnesesmező létezik. A kettő közül egyre inkább a pulzáló mágneses erőteret létrehozó készülékcsaládok használata terjed el.

- Hidroterápia

A víz különböző fizikai tulajdonságait felhasználó terápiás eljárás. A víz hidrosztatikus nyomása az erekre, a légzésre és a kiválasztásra is hatással van. A víz felhajtó ereje következtében a kutya végtagjaira kisebb súly nehezedik, így a mozgás könnyebbé válik, az izmok jobban ellazulhatnak, kevésbé lesznek görcsösek. Ezáltal ideális módszer a járás újratanulásához (pl. bénulás után).
A víz ellenállása miatt kiváló izomerő-növelő hatása van a vízben történő mozgatásnak - az ízületek egyidejű kímélése mellett. A gyakorlatban a víz alatti futószalagon történő jártatás/futtatás, valamint az úsztatás terjedt el.

- Lökéshullám terápia

Eredetileg vesekő zúzásához fejlesztették ki ezt a technológiát 1980-ban, Svájcban. Azóta azonban számos egyéb felhasználási területen vezették be eredményesen az alkalmazását. A készülék nagynyomású levegő felhasználásával olyan mechanikus energiát állít elő, mely hullám formában terjed a beteg szövetekben, és ott elnyelődve beindítja a gyulladás csökkenését, illetve a sérült rész anyagcseréjét javítja, így néhány kezelés után jelentős fájdalomcsökkenés kezdődik.
Magyarországon jelenleg a humán egészségügyben használják ezt a módszert, főleg magánklinikákon. Állatorvosi alkalmazását hozzánk legközelebb a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetemen Barbara Bockstahler kutatta és vezette be 2004-ben. Kutyáknál artrózisok és tendinopátiák esetén lehet hatásos gyógymód.


D.) Kezelésmenet

Az előzetes állatorvosi diagnózis elengedhetetlen minden új páciens esetén. A kezelések előrehaladtával is nagyon fontos az együttműködés és információcsere a kutya-fizioterapeuta és a kezelő állatorvos, esetenként a diagnoszta állatorvos (MRI, szövettan, stb.) között, a lehető legjobb eredmény elérése érdekében!

Minden új páciensnél az első kezelés alkalmával egy teljes fizioterápiai alapvizsgálat, és a fizioterápiás jelenállapot rögzítése történik, az erre kidolgozott vizsgálati lapon. Az alapvizsgálat során felmérjük az izmok, szalagok, ízületek és az idegrendszer állapotát, valamint vizsgáljuk a sántaság mértékét. Ez alapján tudjuk felállítani a kezelési tervet, eldönteni a kezelések gyakoriságát, illetve kiválasztani a kezelések során alkalmazandó módszereket.

6-10 kezelés javasolt általában, elhúzódó felépülésnél ennél több alkalom is szükségesnek bizonyulhat. A kezelések körülbelül 1 órát vesznek igénybe alkalmanként.

A kezelésmenet előrehaladtával a kezelési lapon folyamatosan rögzítésre kerülnek a kutya állapotában bekövetkező változások és ezek alapján választjuk meg a nehezedő erősségű, az állat aktuális állapotának leginkább megfelelő gyakorlatokat illetve kezelési módszereket.

Fontosnak érzem még egyszer kiemelni, hogy csak megfelelő elméleti felkészültséggel és gyakorlattal rendelkező terapeutás kezeljenek! Mert az indikációk és kontraindikációk konkrét ismerete elengedhetetlen egy-egy metódus esetében, hogy hatásos, de egyben veszélytelen kezelésben tudjuk a kutyát részesíteni!


Összefoglalás:

Reményeim szerint ez az áttekintés segít a kutya-fizioterápiás módszerek és a fizioterápiával eredményesen kezelhető/javítható betegségcsoportok megismerésében és hozzájárul az állatorvosi praxisokban megforduló kutyák teljesebb, az utógondozásra is kiterjedő, korszerű ellátásához.

A sorozat következő részeiben, néhány konkrét eset bemutatására, valamint egy-egy fizioterápiás kezelési módszer mélyebb ismertetésére kerül sor.

Amennyiben bármilyen kérdés felmerülne, szívesen segítek, keressetek meg bátran.

 Dr. Péteri Dóra

állatorvos, kutya-fizioterapeuta
www.kutyafizio.hu

  • Tags: masszázs

Categories: Szakmai cikkek

Írj egy hozzászólást

Vendégként szólsz hozzá.

kutyafizio.hu © 2012 Minden jog fenntartva!
Az oldalon található adatok és képek kizárólag az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélyével használható fel.